Korenje na vrtu
Paradižnik in liguster ... slaba soseda? - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+1 glasovi
Paradižnik sem posadila na gredo ob ligustru. Sadike, ki so ob ligustru, rastejo precej slabše oz. je večina uvela in se posušila. Paradižnik v drugi in tretji vrsti, ki sta odmaknjeni od ligustra, je zdrav in močan. Je bližina paradižnika in ligustra kriva za to? Bi kaj rešila, če bi med njiju dala kopreno?
Lokacija vrta: Dragočajna, Smlednik
v Vrtnine-nerazvrščeno od Vrtnar začetnik (130 točk)
 

2 Odgovori

+1 glasovi
Žive meje kot je liguster vedno vplivajo na sosednje rastline, ki zaradi bližine slabo rastejo. Vzrok je senca in močna konkurenca pod zemljo, saj ima liguster močne korenine in pobere vsa hranila in tudi vodo. Paradižnik ali pa kakšna koli druga rastlina niso dovolj konkurenčni temu grmovju. Zato predlagam, da imate ob meji pot za hojo, po drugi strani pa smo v času velike ekpanzije polžev, ki se skrivajo ravno v tem grmovju. Če bo tam pot, jih boste lažje uničili, ko boste na pot postavili vabe ali druga odvračala.
od Svetovalec (10.6k točk)
Senca ne bo kriva, ker je liguster na vzhodni strani ... bo pa po vsej verjetnosti krivda v agresivnosti in lakoti korenin ligustra .. .
Mogoče še vprašanje ... nekaj sadik paradižnika je nekaj tik nad zemljo čisto obžrlo, kot bi jo z nožem zarezal, ostalo je le še nekaj nitk, ki pa niso bile dovolj, da bi rastlina preživela .. v nekaj dneh je uvela in propadla ... imate idejo kaj bi bilo krivo ...
0 glasovi
Težko rečem, ker paradižnik ni ravno najbolj užitna rastlina. Sedaj je že prepozno, v naslednjem letu lahko okoli stebelca postavite kartonast tulec ali kaj podobnega izrežete iz zastirk...
od Svetovalec (10.6k točk)
bom tako poskusila prihodnje leto ... hvala ... lp meta
...