Korenje na vrtu
Kako naj se znebim polžev? - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+2 glasovi
Imam polže v solati in bi se jih rad znebil na čim bolj eko način. Kako to naredim?
v Bolezni in škodljivci od Mojster vrtnar (1.6k točk)
prekategorizirano od
 
Najboljša rešitev je okoli gredice nastavit ostanke solate, polži se zadržujejo pod ostanki in vsak dan jih odkriješ in pobereš. Verjemi deluje in če to delaš celo leto, jih je vsako naslednjo generacijo manj in manj. pazi le, da jih ponovno ne prineseš na gredico z gnojem, sadikami.... Nikakor pa ne uporabljaj strupa, to je zelo škodljivo za vse ostale živali. Strup je prijetnega vonja in mačke ter psi ga hitro pojedo. Za njih je dovolj par zrnc da je doza smrtna.

4 Odgovori

+4 glasovi
 
Najboljši
Ne nastavljajte kupljenih strupov, ker ni zdravo ne za vas, ne za vaše živali. Ni eko in ni kul :)

Tudi ne nastavljajte piva! še posebej, če živite v strnjenih naseljih, saj vonj po pivu privlači polže in jih bo "poklical" še od drugih k vam.

 

Pomembna je preventiva in pri tem najmanj dvoje:
- odstranitev ali zmanjšanje razmer, ki so ugodne za polže
- in odstranitev novega zaroda polžev

Na vrtu med gredicami ne imejte lesenih desk ali česa podobnega, kar bi zadrževalo vlago, saj se polži tam udobno počutijo in ne bodo kar tako odšli. Lahko pa to isto védenje menda uporabite tako, da namočite en časopis, ga daste v bližino solate in se bodo polži potem, ko ne bo več padal dež, zatekli na spodnjo stran časopisa (alika je v podobnem smislu omenila list solate). Tega sicer nisem sprobala, ker se bojim, da to po določenem času ne pali več, saj jim je vseeno ali se zagrebejo še bolj notri v rastočo solato ali pa gredo pod list.

Najbolj učinkovito se polžev rešite, če "ujamete" nov zarod in jih pokončate. Ja, je kruto, ampak je žal edina zares učinkovita metoda. Pa storite to na čim hitrejši način, saj nočemo živalcam povzročati nepotrebnega trpljenja. Vsakega posebej pohodite (tiste s hišico) ali prerežite na pol (lazarje), lahko pa jih najbrž tudi poberete v kozarec, nato napolnete z vodo, zaprete in nekaj minut pretresate, da se vsi utopijo(?).
Če pa tega niste sposobni narediti, jih nesite nekam daaleč v naravo... pa bodite toliko prijazni, da jih ne spustite v bližino vrta od koga drugega ;)

Pri nas je bilo vedno veliko polžev, lani pa sem nekega večera po dežju prišla ven.. pred vrtom imamo tiste betonske plošče 40x40cm, med njimi ni zalito in so malo privzdignjene - očitno je to ena najboljših lokacij za odlaganje novega zaroda in so se tam vmes na veliko zaredili, rdeči, črni, ni da ni... Pridem ven in je bilo vse nekam "pikčasto". Vžgem baterijo, toliko jih je bilo, da sem v copatah komaj prestopala. Nato sva jih s stricem (sosed) še isti večer pri luči od baterije na površini cca. 1,5x10m potolkla okrog 70, pa še prej podnevi, ko je bilo mal soparno, sem jih ene 20. No, potem je bilo pa celo leto mir, s kakšno izjemo sem pa tja. Tako da zdaj bom imela ornk oči na pecljih, kdaj bodo spet prilezli ven, ker sicer sem dobesedno ob vso solato. Pa najbrž tudi ne bi bilo slabo, če bi zalili tiste fuge med betonskimi ploščami...
od Mojster vrtnar (520 točk)
označeno od
kako najdem nov zarod? pri nas imamo tiste s hiško in "brezdomce". S hiško jih večinoma poberemo in vržemo v posodo s pepelom, druge pa pohodimo ali potresemo s pepelom
+2 glasovi
Ob gredico nastavite več nizkih posod s pivom. Pivo polže privabi in v enem dnevu jih bodo posode polne, v solati pa jih ne bo več. Lahko jim sicer nastavite tudi strup za polže, a je ta žal nevaren tudi za radovedne hišne ljubljenčke.
od Mojster vrtnar (700 točk)
opozarjam, pivo mora biti sveže, starega piva ne marajo
+1 glasovi

Jaz sem okrog gredice potrosila zdrobljene jajčne lupine in to že takoj, ko je solata začela poganjati. Polži ne morejo čez ostre robove, le dovolj na gosto je treba potresti lupine.

od Mojster vrtnar (520 točk)
0 glasovi
Moja mati je vedno imela precej visoke gredice, vsaj 10 cm od nivoja poti in je trdila, da se polžem ne ljubi visoko plezat. Koliko je to res, ne vem, ampak polžev pa res nismo imeli :).

Letos bom jaz tudi naredila višje gredice in bom videla, kako bo.
od Vrtnar začetnik (300 točk)
...