Korenje na vrtu
kako uniciti zel z imenom asad - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+1 glasovi
dan mene pa zanima ce bi lahko dobila nasvet kako naj unicim plevev  ubistvo zev z imenom  ASAD   to je zelena bodicasta zev naredi seme .nemorem uniciti  

prosim odgovor
Lokacija vrta: zahod
v Bolezni in škodljivci od Vrtnar začetnik (130 točk)
 

1 Odgovor

+1 glasovi
Tistega Asada iz Sirije bi se verjetno marsikdo rad rešil, vi pa ste verjetno iz Dolenjske in ste osat preimenovali v asad. Osat je trdovraten koreninski plevel, ki ima globoke korenine in možnost, da vsak košček korenine požene. Na takšnem vrtu je uporaba freze prepovedana, saj ravno z njo zelo namnožimo osat. Rastlina ima na konceh lisoiv majhne bodice in zelo zgodaj požene cvet - modro vijoličaste barve. Kasneje se v cvetu tvorijo semena, ki se z vetrom, podobno kot regratove lućke, prenašajo na ostale dele njive.  

Ukrepi: 1.Vsekakor morate preprečiti, da osat cveti, semeni in pride do raznosa semena.

2. Mehansko uničenje korenin je izredno naporno - stalno izkopavanje in odstranjevanje korenin. Bolj uspešna je uporaba herbicidov. Priporočam uporabo totalnega herbicida BOOM EFECT. Za dobro delovanje tega pustite njivo brez posevkov - raste naj le osat. V fazi tik pred cvetenjem osata - poškropite s totalnim herbicidom in pustite vsaj 3 tedne, da bodo uničene tudi korenine. Šele tedaj lahko njivo preorjete in posejete zelenjavo.
od Svetovalec (10.6k točk)
Ko bo dež malo namočil zemljo, nataknite si malo močnejše rokavice in fizično boste z lahkoto populili asat. :) :) Za vnaprej pa čim boste videli kakšno majnjšo rastlino kar ven z njo. Uspeh je zagotovljen 100% -mi smo tudi tako odstranili ves osat z vrta. če ima sosed v bližini njivo kjer je osat pa ga prosite, da to pokosi preden se naredi semenska glavica.
...