Korenje na vrtu
Njiva na enoletnem dopustu - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+1 glasovi
Z možem sva pred dvema letoma dobila v najem njivo, ki je bila neprekinjeno obdelovana že vrsto let, morda tudi desetletij. Leži neposredno ob reki Soči, zato je zemlja precej peščena, a predvsem po močnem dežju tudi zbita, trda, grudičasta, po nekaj dneh brez dežja pa se zgornja plast popolnoma izsuši. Na vrhu se kljub rahljanju rada dela skorja, ki zlasti mladim rastlinam ne ustreza. Velike probleme imava tudi s trajnimi pleveli - navadni njivski slak, plazeča zlatica in plevel, ki ga ne znam poimenovati: listi podobni listom divje rukole, a brez arome, cvetovi drobceni, rumeni, razmnožuje se že z najmanjšim koščkom koreninice, ki ostane v ali na zemlji. Če odmislim vse te nevšečnosti, rastline na njej dobro uspevajo, vendar z ogromno vloženega truda - neprestano okopavanje, rahljanje, pletje, zalivanje ... za kar se porabi ogromno časa in energije.

Ker bova z možem naslednje leto doma bolj ali manj le za vikende in imava poleg njive tudi vrt, sva se odločila, da dava njivi eno leto "prosto", sebi pa privoščiva malo več časa za druge stvari. Zanima me torej, kako to "prosto" leto najbolje izkoristiti in ponuditi njivi najboljšo možno obliko "rehabilitacije". Trenutno izpraznjene dele na njej že zasajam z ajdo, a kako naprej? Kaj naj posejem po ajdi, kaj potem spomladi/poleti oz. vse do naslednje pomladi, ko mora biti zemlja spet v "optimalni formi"?

Najlepša hvala za odgovor.

lp
Lokacija vrta: Goriška
v Priprava vrta od Vrtnar začetnik (130 točk)
 

1 Odgovor

+3 glasovi
V enoletnem počitku naj bo zemlja prekrita z deteljami, ki jih lahko posejete že po požeti ajdi. Nikakor ne sme biti zemlja brez zelenega pokrova, ker se bodo zasejali pleveli, katerih semena ostanejo v tleh še veliko let.
od Svetovalec (10.6k točk)
...