Korenje na vrtu
Kako pregnati strune, saj že veselo grizejo koreninice? - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+3 glasovi
Lokacija vrta: kočna
v Bolezni in škodljivci od Vrtnar začetnik (200 točk)
 

2 Odgovori

+3 glasovi

Strune so ličinke hroščev

Vsaj malo je potrebno poznati njihovo biologijo, da boste vedeli, zakaj pravim, da ni vseeno kdaj strune zatiramo. Strune so ličinke hroščev pokalic. Pri nas delajo škodo verjetno štirje različni hroščki. Najdemo jih konec maja in v juniju, najpogosteje na krompirju. Konec maja in v juniju se parijo in zaležejo jajčeca. Nekje v začetku septembra  se izležejo strune, te so še zelo majhne in jih običajno niti ne opazimo, saj so velike kakšen centimeter in skoraj prozorne, drap barve. So pa najbolj občutljive na vsako zatiranje. Zato je september tisti mesec, v katerem se spet lotimo teh nadležnih škodljivcev. Prezimijo globoko v zemlji in spomladi, ko se ogreje zemlja nad 10 oC prilezejo iz globin in se pričnejo prehranjevati. Zato so tudi zdaj zelo občutljive.

Uporaba apnenega dušika tam, kjer je najhuje

Tudi na naravi prijazen način jih lahko zatremo. Če je škoda zaradi njih res velika, potem prvo in drugo pomlad uporabimo apneni dušik, tudi za vrtičkarje je na razpolago pod imeni Strunal ali Agrostrun. Spomladi ju lahko uporabimo , saj bodo rastline  kasneje dušik, gre namreč za dušikovo gnojilo s stranskim delovanjem na škodljivce, čez poletje uporabile zase in ne bo prišlo do onesnaževanja. Če pa ga uporabimo pri jesenskem zatiranju strun, se bo veliko  dušika izpralo v podtalnico, s tem pa povzročilo škodo okolju. Z gnojilom po navodili pognojimo gredico, zadelamo ga 10 cm v zemljo, najbolje je potem gredico tudi zaliti. Gredica mora biti prazna, saj pripravek  deluje negativno tudi na kaleče seme in korenine rastlin. ker pa na prazni gredici ni veliko  ličink, saj tam nimajo kaj jesti, priporočam, da dan pred uporabo pripravka enakomerno po gredici zakopljete nekaj prerezanih jabolk ali krompirjev. Uporabite lahko tudi malo nagnite ali neuporabne plodove. Pripravek  bo deloval negativno tudi na jajčeca polžev in seme plevelov. Vendar se zavedajte, da ste zdaj tudi gnojili in zato dodatno gnojenje gredic ni potrebno. Apneni dušik uporabite samo, če so težave s strunami že velike, saj gre kljub vsemu tukaj za umetni, mineralni dušik, ki narobe uporabljen lahko povzroči tudi težave na vrtu, negativno pa deluje tudi na številne koristne organizme v tleh.

Naravni, biotični pripravki

14 dni po uporabi apnenega dušika ali še nekoliko kasneje pa vendarle uporabite tudi naravne, biotične pripravke, ki jih lahko dobite na našem trgu. Ko govorim o biotičnih pripravkih govorim o pripravkih, ki vsebujejo v resnici živa bitja. To moramo vedeti, saj kot vsa živa bitja tudi ta potrebujejo vlago. Zato je potrebno pred njihovo uporabo vrt dobro zaliti in tudi kasneje je smiselno, da vlago vzdržujemo, potem bodo delovali dalj časa. Z njimi namerno okužimo škodljive ličinke, zato je smiselno da okužbo ponovimo, da bo bolje delovalo. Ker gre za živa bitja, ki živijo vedno v tleh, jim sonce seveda škodi. Zato z njimi tretiramo šele po sončnem zahodu ali v deževnem dnevu.

Učinkoviti bodo samo na mlajše stadije ličink, zato ne obupati, njihova uporaba se bo poznala šele po dve, treh letih redne uporabe.

Kako se torej imenujejo pripravki. Pri prvem, ki ga lahko kupite tudi v trgovinah gre za uporabo glivice Beauveria bassiana, soj ATCC 74040 (pripravek  Naturalis) v namene varstva rastlin. Pripravek  uporabimo po navodilih, najbolje je res škropiti z njim zvečer in ga celo rahlo zadelati v zgornjo plast zemlje. Poškropimo lahko tudi tam, kjer že raste  solata in druge vrtnine, saj nima negativnega vpliva na druga živa bitja. Nima karenčne dobe in lahko ga uporabite brez skrbi. Po 5 – 7 dnevih tretiranje ponovite.

Še bolj uporaben je pripravek , ki vsebuje koristne, entomopatogene ogorčice, vendar je nekoliko težje dosegljiv, saj se ga da naročiti samo po telefonu. Deluje pa na vse ličinke, tudi ličinke škodljivih muh, ogrce in sovke. V letošnjem letu ga je še posebej smiselno uporabiti, saj je vseh teh škodljivcev na vrtu ogromno. Prav tako gre pri njem za delovanje živih bitij – ogorčic, ki pa jih ne vidimo, vonjamo in okusimo. Prav tako jih moramo uporabiti zvečer in po celem vrtu. vendar za razliko od zgornjega pripravka  tretiranje ponovimo po  3 – 4 tednih, vmes pa redno zalivamo.

Ponovno pa tretiranje na vrtu ponovimo v jeseni v drugi polovici septembra. Ker so ličinke v zemlji 3 – 5 let, je potrebno tako zaščito izvajati toliko časa, da bo postopek trajno uspešen.

Ob gredicah pa kljub vsemu posadite čim več kapucink, žametnic in ognjiča, tudi česen preganja te škodljivce.

Zaoravanje bele gorjušice

V drugi polovici avgusta pa lahko prazne gredice zasejete z belo gorjušico. Tik pred cvetenjem jo pokosite in TAKOJ zadelajte v zemljo. Zalijte in prekrijte s folijo ali agrokopreno. Tako pokrito pustite vsaj 10 dni, lahko tudi dalj časa. Kemijske snovi, ki se v stiku z vodo sprostijo iz razrezane zelene mase so strupene tudi za strune, pa tudi jajčeca polžev, seveda pa tudi koristno floro. Zato potem v jeseni pognojimo vrt s kompostom, de se koristna mikroflora obnovi. 

od Svetovalec (16.1k točk)
0 glasovi
nastaviš prerezan krompir,ki ga natakneš na palico da ga potem najdeš,ko se strune naselijo v njega
od Mojster vrtnar (430 točk)
...