Korenje na vrtu
Kateri bambus naj izberem za protivetrno zaščito in kam naj ga vsadim (korito ali zemljo)? - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
0 glasovi
Pozdravljeni,

ob zidu na severni strani hiše bi rada postavila protivetrno zaščito z bambusom. Sem namreč iz Vipavske doline, torej je jasno, zakaj ;)

Zidu ne želim zakriti, rada bi krošnjo nad zidom, ki je visok 2 m. Nagibam se k vrsti Phyllostachys aureos. "Aureocaulis" ali Alata. Kaj menite o tej izbiri?

Namen imam posaditi jih v inox korita, visika 1m, širine 0,5 m, dolžine 1m. Razmišljam o tem, da bi jih zakopala v zemljo. Zanima me vaše mnenje o vsem tem in ali lahko pričakujem, da bojo v tako majhnih koritih ravno tako zrasla nad dvometerski zid.

Najlepša hvala že vnaprej za odgovor in mogoče kakšno boljšo idejo.
Lokacija vrta: ajdovščina
v Okrasni in sadni vrt od Vrtnar začetnik (120 točk)
 

1 Odgovor

0 glasovi

Pozdravljeni,

Večina iz rodu Phyllostachys je ustrezna za opisane želje (polna imena naštetih: Phyllostachys aurea, Phyllostachys aureosulcata f. alata in Phyllostachys aureosulcata aureocaulis). Našteti so v idealnih razmerah visoki med 8 in 14 m in imajo zelena do rumena stebla.
Več na (ANG) povezavi.

V opisanih koritih bi tako na palec ocenil, da vam bodo zrasli do max. 5 m višine (ob saditvi ene rastline na korito).

Z dobro sončno lego, rednim zalivanjem v sušnem času in dognojevanjem bi morda pridobili še kakšen meter ali dva v višino. Sicer bi pa takšna rastlina potrebovala približno 4 - 8 m2 veliko zaplato. Korenine ima navadno le 30 cm globoko. Takšno zaplato lahko zagradite z UV obstojno 1 do 2 mm debelo HDPE folijo, zakopano do 1 m globoko okrog rastline; da vam korenine pod zemljo ne pobegnejo.

Inox korito je sicer odlična in tudi trajna ideja - vendar dražja. Brez drenažnih lukenj v dnu pa obstaja riziko zadušitve koreninskega sistema ob obilnem deževju. Če bo koreninski sistem samo en dan potopljen pod vodo, bo celotna rastlina propadla.

 

Upam, da je bilo moje razmišljanje v pomoč.
Želim vam obilo užitkov ob gledanju, kako trava raste!
;o)

od Vrtnar začetnik (140 točk)
...