Korenje na vrtu
kako uniciti zel z imenom asad - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.

kako uniciti zel z imenom asad

+1 glasovi
dan mene pa zanima ce bi lahko dobila nasvet kako naj unicim plevev  ubistvo zev z imenom  ASAD   to je zelena bodicasta zev naredi seme .nemorem uniciti  

prosim odgovor
Lokacija vrta: zahod
vprašano 8 Maj, 2015 v Bolezni in škodljivci od jmavec4 Vrtnar začetnik (130 točk)
 

1 Odgovor

+1 glasovi
Tistega Asada iz Sirije bi se verjetno marsikdo rad rešil, vi pa ste verjetno iz Dolenjske in ste osat preimenovali v asad. Osat je trdovraten koreninski plevel, ki ima globoke korenine in možnost, da vsak košček korenine požene. Na takšnem vrtu je uporaba freze prepovedana, saj ravno z njo zelo namnožimo osat. Rastlina ima na konceh lisoiv majhne bodice in zelo zgodaj požene cvet - modro vijoličaste barve. Kasneje se v cvetu tvorijo semena, ki se z vetrom, podobno kot regratove lućke, prenašajo na ostale dele njive.  

Ukrepi: 1.Vsekakor morate preprečiti, da osat cveti, semeni in pride do raznosa semena.

2. Mehansko uničenje korenin je izredno naporno - stalno izkopavanje in odstranjevanje korenin. Bolj uspešna je uporaba herbicidov. Priporočam uporabo totalnega herbicida BOOM EFECT. Za dobro delovanje tega pustite njivo brez posevkov - raste naj le osat. V fazi tik pred cvetenjem osata - poškropite s totalnim herbicidom in pustite vsaj 3 tedne, da bodo uničene tudi korenine. Šele tedaj lahko njivo preorjete in posejete zelenjavo.
odgovorjeno 11 Maj, 2015 od ana ogorelec Svetovalec (10,620 točk)
Ko bo dež malo namočil zemljo, nataknite si malo močnejše rokavice in fizično boste z lahkoto populili asat. :) :) Za vnaprej pa čim boste videli kakšno majnjšo rastlino kar ven z njo. Uspeh je zagotovljen 100% -mi smo tudi tako odstranili ves osat z vrta. če ima sosed v bližini njivo kjer je osat pa ga prosite, da to pokosi preden se naredi semenska glavica.
...