Korenje na vrtu
Kakšna je najenostavnejša metoda za kisanje repe? - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.

Kakšna je najenostavnejša metoda za kisanje repe?

+1 glasovi
vprašano 9 Okt, 2013 od Rudi
 

1 Odgovor

0 glasovi

Odgovarjam na to vprašanje v času, ki ni prav vsklajen z običajno razpoložljivo surovino-repo. 

Naravno kisanje repe je proces, pri katerem mlečnokislinske bakterije pretvorijo sladkor v mlečno kislino, ki je naravni konzervans in daje živilu stabilnost brez kvara ter specifičen prijeten okus in aromo.

Zdravo in lepo repo operemo, olupimo in naribamo na rezance. Primešamo sol (1 do 1,5 dag soli na kg repe) in jo stlačimo v čisto posodo (kad, škaf, stekleni kozarec s širokim vratom). Po želji vmes dodamo začimbe: cel poper ali kumino. Pazimo, da dobro potlačimo ob robu posode. Tlačiti je ne smemo preveč, ker bi postala premehka, nujno moramo le iztisniti ves zrak. Pokrijemo jo s čistim prtom ožetim v hladni prekuhani slani vodi. Nanj položimo pokrov, ga obtežimo s kamni ali privijemo stiskalnico. Sok mora segati čez pokrov za 2-4 cm, če ga je več ga odvzamemo, če ga je premalo dolijemo slano,prekuhano in ohlajeno vodo (na 1 liter vode 1-1,5 dag soli). Temperatura prostora, v katerem poteka kisanje naj bo od 12 do 18 stopinj C. V roku 4-6 tednov  pri taki temperaturi je kisanje v glavnem končano. 

Nato poskrbimo za redno čiščenje in hranjenje pri temperaturi cca 10 stopinj C.

Postopek čiščenja: Z vrha poberemo z zajemalko najprej pene, nato še sok. Čisti sok stavimo v posebno posodo, ker ga po čiščenju vlijemo nazaj. Dobro očistimo pokrov (deske) in kamne s krpo in rob posode. Ob robu odstranimo mehko repo, ki sili navzgor. Sočasno odvzamemo tudi toliko repe kot je potrebujemo za predvideno porabo in pazimo. da jom odvzemamo v plasteh in ne napravimo luknje. Po končanem čiščenju jo pokrijemo in obtežimo enako kot je bila prej in prilijemo nazaj čisti sok. Če ga je premalo dolijemo še prekuhano ohlajeno slano vodo.  Pozimi čistimo na 14 dni, poleti pa tedensko.

Naravno kisana zelenjava vsebuje mlečno in druge aromatične kisline, veliko rudninskih snovi ter vitamine A, B in C. Beljakovine ostanejo nespremenjene, dočim ogljikovi hidrati prevrejo do mlečne kisline. Posledica kisanja (mlečnokislinske fermentacije)  je lažja tudi prebavljivost.

Glavni pogoj za uspeh je čistoča in primerno hladna shramba.

Druga možnost je tudi kisanje cele repe v grozdnih tropinah.

odgovorjeno 15 Mar, 2014 od Dabla Mojster vrtnar (2,460 točk)
...