Korenje na vrtu
Postavitev zelenjavnega vrta - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+1 glasovi
Ola!

 

Doma na vrtu bi si radi uredili zelenjavni vrt. Prebral sem nekaj www. strani in forumov, pa nikjer nisem zasledil kako travnati vrt urediti v zelenjavni vrt.

Zel.vrt bi uredili (foto spodaj, če jo bo prikazalo) od sredine "šterne" na obe strani proti "štengam" do "škarfe".

Zanima me, ali je potrebno odstraniti travno rušo, kako urediti podlago, koliko zemlje nasuti, kako in s čim prvič gnojiti...

Upam, da vprašanje ni preveč splošno. Zdi se mi, da je prva priprava tal kompleksna tema in jo je težko razdeliti v več konkretnih vprašanj.

Za vaše odgovore se vam zahvaljujem in vam želim lep dan še naprej.

Rajmond

P.s: Na žalost moj "pametni " telefon ni dovolj pameten za mobilno app. Upam, da bo kmalu na voljo POSADI.SI tudi za "navadne" računalnike.
Lokacija vrta: Škofja Loka
v Priprava vrta od Vrtnar začetnik (130 točk)
 

1 Odgovor

+2 glasovi
1, travno rušo je seveda potrebno odstraniti, kako bi sicer drugače sadil ratsline, lahko pa pusite poti zatravljene.

2. zemlje ne nasujemo, če ni nujno potrebno.

3. najbolje je odtsraniti travno rušo, jo kompositari al aksneje ponovno položiti samo na potke. gredice prekopati, za gnojenje uporabiti zdaj spomaldi ali kompost (4 - 8 l/m2 odvisno od vrtnine ali pa kupljena organska gnojila,), gnojila zadelamo v zgornjo oalst 20 cm zemlje. poravnamo i sadimo ali sejemo.

najlažje gre, če vam prvič tla preorjejo z manjšim traktorjem, seveda pa lopata in prekopavanje tudi nista nič narobe. kaj več o posameznih gnojenjih za vrtine velikosti gredic...najdete tudi v moji knjigi Zelenjavni vrt, na forumih in drugod na spletu berite zelo selketivno, uporabite zdravo logijo, pa bo vse brez težav rastlo. vrntine so živa bitja, potrbeujejo hrano (gnojila), zračno in rahlo prst (zemljo) in seveda tudi vodo. zbota zemlja je tudi težava. za začetek uporabite čim več sadik in čim manj direktne setve, ker zemlja še ni dovolj rahla. še bolje pa je, da se zemlja najprej pripravi, potem pa poseje bela gorjušica po celem in se jo azdela v tla, ko zrase nekje 30 cm, se jo pokosi in zadela v zemljo, potem pa komaj sadi vse vrtnine.
od Svetovalec (16.1k točk)
...