Korenje na vrtu
Na kaj je potrebno paziti pri setvi, če želimo, da nam posevek ne bo prehitro prešel v vrhe s semenskimi nastavki? - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
+1 glasovi
Peteršilj, ki je bil sejan lani avgusta in čez zimo zaščiten v plastenjaku, sedaj močno poganja v vrhe. Podobno se včasih dogaja tudi s solato in radičem. Kateri dejavniki vplivajo, da bomo lahko več časa uporablljali nesemenske dele.?
Lokacija vrta: Goriška
v Vrtnine-nerazvrščeno od Mojster vrtnar (2.5k točk)
 

1 Odgovor

+1 glasovi
za vse vrtnine oz. ratsline je seveda značilno, da zacvetijo in semenijo, saj je to njihov smisel. Le malo vrtnin je trajnic, ki so na vrtu več let. Seveda bo peteršilj po prezimovanju zacvetel, saj je dvoletnica in je rodil celotno prejšnje poletje, odvisno seveda, kdaj ste ga sejali, prezimil in zdaj po naravni poti cveti, tega ne morete preprečiti. lističe še nekaj časa lahko obirate in uporabite, čas pa je za novo setev.

Pri radiču je zadeva podobna, imamo sicer prezimne in neprezimne sorte, oz. take, ki naredijo glavo v prvem letu in take, ki v prvem letu naredijo rozeto (kakor njihov divji prednik - cikorija) te liste malde seveda ves čas režemo in jemo, po prezimljanju pa jih posmladi pojemo, naredijo večjo ali manjšo rozeto, če jih ogrnemo in so na haldnem pa tudi glavico, potem pa seveda zacvetijo in rodijo. v naravi je radič dvoletnica in ne trajnica, vsako leto ga sejemo ponovno.

kar se tiče solate, pa je enoletna, torej naredi glavo (ali rozeto) potem pa seveda tudi zacveti. Kako hitro bodo cvetele je odvisno od sorte, kvalietete semenarja, ki seme sorte prideluje in vzgoje v mladosti. tukaj lahko nekaj anredimo tudi s samo sorto: imamo kratkodnevne, ki delajo dobro spomladi, poleti pa zacvetijo in take, ki na dolžino dneva niso zelo občutljive. vendar, če jih bomo posejali pregsoto in prepozno redčili ali ali presadili, hitro naredijo steblo in s tem hitreje pobegnejo v cvet, če se še vremenske razmere poslabšajo (postane prevroče ali se predvsem zelo hitro menjajo temperaturne razmere. edino tukaj lahko pomagate tudi s pravilno izbviro sorte, kljub tem,u pa velja, sejemo, sadimo samo toliko, kolikor lahko v tednu pojemo, potem cvetenja ne moremo preprečiti.

torej na kratko: vsaka vrtnina slej ali prej zacveti, edino pri solati si pomagamo lahko s sajenjem kvalitetnih, ne pretegnjenih sadik in seveda izbiro sort, pri nekaterih vrtninah velja, da zacvetijo v dolgerm dnevu (špinača, rukola, solata...) za druge šele, ko se dan skrajša: (stare sorte visokega  fižola na primer). Cvetenje preprečiš lahko v nekaterih primerih tudi z namakanjem a samo za nekaj dni, cvetenja po prezimovanju pa ne moreš preprečiti.
od Svetovalec (16.1k točk)
...