Korenje na vrtu
Zakisanost zemlje - Posadi.si izmenjava znanj
  • Registracija
Dobrodošli na naprednem forumu za izmenjavo znanj Posadi.si. Seznanite se s posebnostmi foruma v kratki predstavitvi na naši spletni strani.
0 glasovi
Kako pomembno je pri pripravi vrta ugotoviti ali je zemlja kisla, nevtralna ali bazična in na kakšen način jo primerno uravnamo za namen posameznih rastlin?
Lokacija vrta: spodnja-vipavska dolina
v Priprava vrta od Mojster vrtnar (2.5k točk)
 

1 Odgovor

+1 glasovi
Rastline za rast potrebujejo primerno kislost zemlje, ki omogoča optimalno črpanje hranil iz tal. Vsaka rastlina ima svojo idealno pH vrednost tal, pri kateri najbolje uspeveva. Zato je dobro, da jo preverimo z analizo zemlje v najbližjem laboratoriju KGZS (kjer nam bodo poleg meritve pH lahko opravili še druge analize povezane z založenostjo tal s posameznimi hranili in svetovali na osnovi konkretne analize potrebne ukrepe), ali meritve opravite sami s pomočjo pH lističev, ki si jih brezplačno priskrbite na www.kalcevita.si

Sama sem s pomočjo pH lističev, ki so mi jih po pošti dostavili v rekordno hitrem času, ugotovila, da imam za potrebe sajenja fižola, paradižnikov in jajčevcev nekoliko prekisla tla. Ker želim izboljšati rodnost tal in kakovost pridelka, sem za nevtralizacijo previsoke kislosti uporabila naravno apnenčevo moko Kalcevita v količini 1 kg / m2, ki je naravni material primeren tudi za ekološko pridelavo.

Ustrezna  kislost tal namreč zagotavlja optimalno dostopnost hranil, ki jih rastline potrebujejo za rast, delovanje koristnih mikroorganizmov in deževnikov ter odstranjevanje presežka snovi, ki zavirajo rast.
od Mojster vrtnar (2.5k točk)
...